Igår var jag på en föreläsning om djurbeteende. Den här föreläsningen var annorlunda än den som jag var på för några dagar sedan. Det här var inte en vanlig föreläsning om tamkatten och dess natur. Här fick vi lära oss mer om beteende i stort. Det var intressant och avancerat. Jag hade lite svårt att hänga med ibland. Men jag tycker ändå att jag fick med det viktigaste.
Det bästa av allt: Kajsa, tjejen som föreläste sa att man ska vara kritisk till det man hör om katt. Vi vet egentligen väldigt lite om katt idag. Mycket är gissningar och tolkningar. Inte mycket som man har bevis på. Det kändes så skönt att höra! Tack Kajsa!
Här får ni ett exempel jag länge undrat över: ♥ Katten krafsar runt matskålen ♥
Det var länge sedan jag hörde det här begreppet för första gången. När jag frågade på den tiden sas det att katten tycker att maten är skit och vill helt enkelt inte äta den.” Jaha”, tänkte jag. ”Det låter ju vettigt så visst kan det stämma”.
Nästa gång när jag kom i kontakt med det här begreppet igen var när jag läste i en bok några år senare. Då stod det att katten är inte hungrig just nu, att den gräver ner maten till ett senare tillfälle. ”Jaha”, tänkte jag igen. ”Det låter ju vettigt, det kan nog stämma”.
För inte så länge sedan hörde jag ett tredje påstående. Om katten inte känner igen sin maten så krafsar den runt skålen och går ifrån utan att äta. Nu är frågan; vilket påstående stämmer? Jag blev väldigt osäker när jag fick veta att det finns flera olika förklaringar till varför katten gör som den gör i den situationen.
Men nu efter senaste föreläsningen känner jag mig klokare. Äntligen fick jag svaret! Det är jag själv som bestämmer vilket jag ”väljer” att tro på. För det är det det handlar om. Man säger ju det man tror på, eller hur? Inte en generell sanning. För vad är en sanning? En sanning har ett bevis på att det verkligen är så tex: att katten har 473 smaklökar, att den kan se färger, att den har bra hörsel osv. Det är bevisat att det är så. Men varför katten krafsar runt matskålen vet egentligen ingen. Det är bara gissningar. Det är några som har dragit slutsatsen av det de visste om katt just då.
Ibland kan man känna sig liten när man pratar med någon som haft katt i hela sitt liv. Man tror att man inte vet tillräckligt, inte har så mycket erfarenhet. Men sanningen är den att man kan sin katt bäst! Det är du som vet bäst om vilka beteenden är vanliga och vilka är avvikande för din katt. Katter är individer, precis som vi människor. De kan bete sig olika, ha olika behov och det behöver inte betyda att de är konstiga för det.
Så ha lite mera självförtroende när det gäller era katter! Ni är proffs på era katter, ingen annan! Kom ihåg det!
PS: Jag känner att jag blivit mycket klokare efter de två föreläsningarna. Jag rekommenderar det starkt. Det kostar 50 kr att gå (om man inte köper allt som finns att köpa där så klart) och man kommer ut som en mycket klokare människa.
Ha en trevlig dag mina vänner! KRAM
Heléne: Tack för att du alltid kommer med varma ord till mig. Det betyder mycket! Du är guld!
Nadja: Det är tveksamt (men inte omöjligt) att just Kajsa föreläser i Norrland. Men det finns säkert andra som gör det. Kolla lite på anslagstavlor hos veterinären eller på olika kattklubbar i närheten. Jag tror säkert att det finns folk som föreläser om katt även i Norrland. 🙂
Kram på er tjejer. Roligt att ha er här! 🙂
’HEj kul att läsa för max brukar ganska ofta krafsa runt matskålen även om jag alltid har samma sorts mat,jag skulle gärna fara på föreläsningen brukar hon var i norrland nånting ?
Låter som två riktigt intressanta föreläsningar, roligt att Du bara lär Dig mer och mer om dessa underbara djur!
Håller definitivt med Dig vad det gäller ens egna kissar, visst kan man rådfråga kattmänniskor men oftast så vet man själv vad det är när det gäller ens katter.
Hoppas allt är bra med Dig annars Agnes, alltid intressant att titta in här och alltid lär man sig något man inte visste om katter=)
Kramar Heléne